Skip to content

Jäykkäperä maastopyörä toimii talvisilla poluilla

Talvipyöräilykausi on täydessä vauhdissa, ja polut ovat muuttuneet entistäkin tasaisemmiksi ja vauhdikkaammiksi, tarjoten enemmän flow-tyyppisiä ajo-osuuksia. Olen huomannut, että talvipyöräily jäykkäperällä eli hardtaililla (etujoustoinen maastopyörä) on yksinkertaisesti hauskempaa puuhaa kuin täysjoustoisella enduropyörällä.

Jäykkäperän etuja verrattuna täysjoustoon ovat muun muassa poljentatehokkuus, joka korostuu erilaisissa kiihdytyksissä, step-up-tyyppisissä ylösmenoissa ja nostoissa. Näissä tilanteissa ajajan on usein tarpeen saada jämäkkä vastine polkaisuihin.

Talvella polut tasoittuvat lumipeitteen myötä, jolloin juurakot ja maanpinnan epätasaisuudet häviävät. Jäykkäperällä ajaminen vaatii kuitenkin tarkkaa linjanvalintaa kuljettajalta. Toisin kuin täysjoustopyörällä, jäykkäperäisen pyörän kuski joutuu valitsemaan ajolinjansa huolellisesti.

Jäykkäperä pitää kuljettajan aktiivisemmassa roolissa, tuoden ajoon uudenlaista otetta. Lisäksi jäykkäperät ovat kevyempiä kuin täysjoustopyörät, mikä tekee niiden käsittelystä ketterämpää. Jos et ole vielä kokeillut jäykkäperällä ajoa talvisilla poluilla, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Se on todella hauskaa!

Back To Top