Skip to content

Pyöräilyä talvella

Pyöräily talvella on pääosin samanlaista kuin kesällä, mutta siinä on kuitenkin omat eronsa. Talvella on selvästi kylmempää, pimeämpää, ja tiet ovat vaikeammassa ajokunnossa, usein myös erittäin liukkaita.

Itse olen harrastanut talvipyöräilyä 13-vuotiaasta lähtien ja vuosien varrella vakuuttunut siitä, että polkupyöräily on mahdollista ympäri vuoden Suomessakin. Nykyään käytän pyörää työmatkoilla ja vapaa-ajan lenkeillä talvisin. Kun kerron tutuilleni tai kollegoilleni, että ajan aina ilman nastarenkaita, he saattavat pitää minua hieman hulluna.

Olen kuitenkin havainnut vuosien mittaan asioita, jotka helpottavat omaa talvipyöräilyäni. Tärkein niistä on ehdottomasti se, että älä lopeta pyöräilyä syksyllä lokakuun ja marraskuun vaihteessa ja palaa sitten asiaan vasta, kun pakkasta ja oikea talvi ovat saapuneet. Säännöllinen pyöräily syksyn vaihtuessa talveksi auttaa tottumaan huonompiin ajokeleihin, liukkauteen, pimeyteen ja tietysti kylmyyteen. Ajan mittaan huomaat olevasi taas “vaikeiden kelien konkari”, kun lumi on maassa ja talvi on saapunut.

Toinen tärkeä seikka on polkupyörän säilytys ja puhtaus. Vaikka en tiedä oikeaa tapaa säilytykseen, itse säilytän pyörääni lämpimässä, ja se on toiminut ainakin minulla. Pyrin myös pitämään pyöräni puhtaana, sillä talvella se likaantuu paljon nopeammin kuin kesäolosuhteissa. Näillä vinkeillä olen itse onnistunut nauttimaan talvipyöräilystä hymyssä suin jo useiden vuosien ajan. Toivotan mukavia talvisia ajokelejä kaikille!

Back To Top