Skip to content

Maastopyöräilijän etikettiopas

Maastopyöräily on mahtava harrastus. Se on monipuolinen liikuntalaji, jossa jokainen harrastaja voi itse määritellä millaisia reittejä ajaa. Ja kuten nimikin kertoo niin sitä harrastetaan maastossa eli luonnon keskellä metsissä tai erilaisissa pyöräpuistoissa (Bike park), joita on rakennettu muun muassa laskettelukeskuksiin. 

Suomessa jokamiehenoikeus antaa varsin laajat oikeudet kansalaisille liikkua metsissä. Jokamiehenoikeus antaa meille kaikille oikeuden liikkua luonnossa kävellen, hiihtäen ja polkupyöräilen. Viime vuosina maastopyöräily on kasvattanut suosiotaan, joka tarkoittaa sitä, että metsässä meitä ulkoilijoita on entistä enemmän. Maastopyöräilijät eivät yleensä kuulu mihinkään organisoituun ryhmään, vaikka seuratoimintaa löytyy ja kimppalenkit ovat suosittuja. Moni meistä ajaa metsässä soolona ja usein myös tietämättä, onko alueella jonkinlaisia rajoituksia. Luonnonsuojelualueet ovat yksi paikka, jossa ajamista pyörällä on voitu rajoittaa. Tämä asia on myös haastava kuinka tieto tästä saatetaan pyöräilijän tietoon. Helsingissäkin on metsäalueita, joissa on ajettu jo kauan, mutta alue on saatettu muuttaa luonnonsuojelualueeksi vasta myöhemmin ja jos siitä kertova kyltti ei osu pyöräilijän reitille ei hänellä välttämättä ole mitään tietoa siitä.

Kuitenkin me jokainen maastossa pyöräilevä voimme tehdä paljonkin sen eteen, että tiedämme missä saa ajaa ja missä ei. Se myös helpottaa meidän harrastamista, jos metsässä vastaan tulee kohtaamisia muiden luonnossa liikkujien kanssa. 

Kasasin tähän lyhyen listan vinkeistä, joita voimme jokainen pyöräilijä halutessamme noudattaa:

Vinkkejä maastopyöräilyyn:

  1. Tarkista, että onko metsäalue luonnonsuojelualue. Helsingin kaupungin sivuilla on merkitty kaupungin alueella olevat luonnonsuojelualueet.
  2. Aja vain olemassa olevilla poluilla. Älä luo uusia reittejä. 
  3. Huomioi tilannenopeus.
  4. Huomioi muut metsässä liikkujat. Kohtaamistilanteessa muiden luonnossa liikkujien kanssa on helpompi antaa heille tilaa ja väistää itse sivuun. Huomaat, että kohtaamisia poluilla on vähän, mutta yhdenkin onnistuneen ohituksen vaikutukset ovat suuret. Muilla käyttäjäryhmillä on samanlaiset oikeudet metsään ja sen polkuihin.
  5. Jos ohitat muita takaapäin niin vapaarattaan ääni toimii hyvin soittokellon korvikkeena ilmoittamaan takana tulevasta pyöräilijästä. Kosteat levyjarrut pitävät myös ääntä, jota voi hyödyntää muille ilmoittamiseen.
  6. Jos polku on leventynyt kosteikon kohdalla niin älä lähde kiertämään sitä vaan aja rohkeasti läpi. Pyöräilijät eivät levennä polkuja. Pyörät ja ajovarusteet voi aina pestä. 
  7. Iloinen mieli ja muiden tervehtiminen auttaa pitkälle.

Suomen ladun maastopyöräilijän etiketti

Helsingin luonnonsuojelualueet

Helsingin kaupungin retkeilyohjeita

Back To Top