Skip to content

E-Fatbikellä tunturissa

Hiihtoloma vei Lappiin Ylläksen maisemiin. Aiemmilla hiihtolomilla tällä suunnalla olen mainonnassa kiinnittänyt huomiota talvipyöräilymainoksiin, joissa mainostetaan läskipyörillä ajelua lapin talvipoluilla. Tätä ei ollut vielä tullut kokeiltua, joten nyt oli aika tehdä jotain uutta. 

Varasin Fatbiken (läskipyörän) Ylläksen rinnekeskuksesta paikallisesta Jemeksen välinevuokraamosta. Kyseessä oli Tunturin sähköavusteinen jäykkäperäinen pyörä, jossa oli Shimanon EP8 moottori. Tarkoituksena oli ajella talvireittejä tunturiin ilman karttaa, mutta totesin jo Ylläksen pihassa, että netistä ostettava digitaalinen kartta piti ostaa, jotta varsinaiselle polulle pääsisi. Digitaalinen kartta on kyllä hyvä varmistus, kun metsään ja tuntureille oli tarkoitus suunnata.

Polut metsässä olivat kelkan levyisiä. Helsingin suunnalla talvipolut ovat yleensä melko kapeita ja epätasaisia, joten nämä polut olivat oikeita baanoja niihin verrattuna. Reitit olivat siis aloittelija ystävällisiä. Polkujen reunassa oli myös kunnolliset lumivallit runsaasta lumesta johtuen. 

Mutta hitsi kun näillä poluilla oli hauska ajaa. Kun alla oli sähköavusteinen pyörä, jolla pystyi kiihdyttelemään ylä- ja alamäessä ja baanan reunat olivat pehmeätä vallia niin pyörällä pystyi rälläämään sydämensä kyllyydestä. 

Oma reitti alkoi Ylläsjärven puolelta, josta ajoin Kesänkitunturin kautta Äkäslompolonjärvelle, jossa käännyin ja ajoin takaisin päin samaa reittiä. En uskaltanut kiertää koko Ylläksen tunturin kiertävää reittiä, kun akkukapasiteetista oli kulunut jo 50%. Vaikka pihistelin moottorin käytössä niin akusta loppui virta noin 4km ennen “maalia”. Sähköisen fatbiken polkeminen akku tyhjänä oli mukavasti hikeä pintaan nostavaa hommaa pehmeällä lumipolulla, joten onneksi sitä ei joutunut kovin paljon tekemään. Lenkin kokonaispituudeksi tuli vain 30km ja pakkasta oli ehkä -3 astetta, joten pidemmille lenkeille pitää olla vara-akkuja mukana repussa. 

Kaiken kaikkiaan tämä oli tosi hieno kokemus ja aloittaa minulla kyllä jatkossa talvipyöräilyn myös Lapissa, jos siellä suunnalla liikun. 

Linkkejä:

https://jemessport.com/

https://kartta.yllas.fi/

Back To Top